ДПС иска постановленията на МС за разпределението на публичните средства да

...
ДПС иска постановленията на МС за разпределението на публичните средства да
Коментари Харесай

ДПС иска да ограничи финансовите правомощия на правителството |

Движение за права и свободи желае постановленията на Министерски съвет за разпределението на обществените средства да се утвърждават от Народното събрание.

Това е една от главните промени, заложени във импортирания през днешния ден законопроект за смяна на Закона за обществените финанси, заяви зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев. Според него ПМС-тата (постановление на Министерски съвет бел. ред.)  се разпределят " релативно непрозрачно " и за тях няма спор, защото не се преглеждат в Народно събрание.

Това значи, че разпределението или преразпределението на публични средства ще се дефинира от депутатите по предложение на Министерски съвет.

Днес парламентарната група на Движението е внесла и още един законопроект - за изменение и допълнение на Закона за публичните поръчки. Тук главната смяна е възбраната на възлагането на публични поръчки по ин хаус процедури.

" Върху тях тегне съмнението на обществото, че са врата към корупционни хватки ", разяснява Цонев.

Освен това се планува и премахването на рамковото съглашение, към което, по думите на Цонев, има същите съмнения.

Зам.-председателят на Движение за права и свободи заяви още, че към този момент са завършили експертните срещи за конституционната промяна в частта за съдебната система. Това предложение е редом на правосъдната промяна, заложена в съдружното съглашение на Политическа партия, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и Демократична България.

Цонев отхвърли да разяснява оставката на Цацаров и настояването за такава и от Иван Гешев. 

" Не е работа на законодателната и изпълнителната власт да кадрува в правосъдната власт ", сбито означи той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР